O víkendu 18. – 19. Února 2017 se na farmářské farmě Pod Gruszą konala dílna na výrobu sýra a chleba. Toto je druhý workshop v Západopomořanském vojvodství.
Během intenzivních dvou pracovních dnů se účastníci dozvěděli o tajemstvích výroby základního sýra.
První den semináře začal společným vyráběním sýrů typu Koryciński.
Je to oblíbený, jednoduchý sýr vyrobený z čerstvého mléka. Právě s tímto sýrem doporučujeme zahájit Vaše dobrodružství s výrobou sýrů.
Poté připravovali účastníci další sýry ve dvojicích.
První sýr byl Żuławski, říká se mu také Hand Kase.
Na každém účastníkovi záleželo, zda ho udělal jako zrající sýr nebo sýr pro rychlou spotřebu.
První den workshopu skončil výrobou Goudy. Během technologických přestávek se zároveň připravoval kvásek na kváskový chléb.
Druhý den se vařil pravý sýr Camebert a Oscypek a pekl se také kynutý chléb.
Účastníci si vzali vyrobené sýry s sebou domů, aby je ochutnali s rodinou a přáteli nebo je nechali déle zrát.
Pracovalo se jako vždy s mikrobiologickým syřidlem, takže vyrobené sýry byly ideální také pro vegetariány:
https://serowar.cz/cs_CZ/p/Mikrobialni-syridlo-tekute/378
Na konci dílny dostali účastníci diplomy o zvládnutí semináře a všech receptů.
Workshop vedla Joanna Włodarska, zakladatelka Akademie Siedliska Pod Lipami, kulinářská novinářka, šéfkuchařka a specialistka na sýr a pečení s kváskem.
Domácí výroba sýrů je zdravý a mimořádný koníček, lze ho navíc jednoduše provozovat v jakékoli domácí kuchyni.