Syřidlo - enzym, který koaguluje protein. K dispozici ve dvou formách:
- zvířecí syřidlo pochází z telecího nebo jehněčího žaludku krmeného mateřským mlékem,
- rostlinné syřidlo - mikrobiologické syřidlo; neobsahuje živočišné bílkoviny
Tvaroh - kompaktnější a hustší konzistence mléka získaná přidáním syřidla. Sraženina obsahuje většinu bílkovin přítomných v mléce a tuku.
Pokud si všimneme, kolik času zabere srážení, než začne koagulační proces, můžeme vypočítat čas, který mléko potřebuje ke koagulaci - je to asi 2,5krát delší.
Zde jsou dva způsoby, jak zjistit, zda se vaše mléko začalo srážet:
- Na povrch mléka jsme dali čisté párátko. Po zahájení koagulace se párátko přestane pohybovat.
- Kapku vody kápneme na povrch mléka. Pokud spočívá na povrchu nebo se vsakuje jen pomalu, znamená to, že byl zahájen proces koagulace.