Uhlí / Sýrařský popel (250 g)
Popis
Popel, někdy nazývaný aktivní uhlí, je jedlé uhlí používané v některých měkkých sýrech k neutralizaci povrchu sýra, čímž vytváří příznivé prostředí pro růst např. Penicillium Candidum. Může být také použit pro estetické účely například vrstvením tvarohu.
Popel by měl být před aplikací na sýrovou kůru smíchán se solí. Sýr má obvykle modrošedou strakatou kůru s ořechovou texturou a silnou krémovou chutí.
Před nanesením smíchejte popel a sůl (asi 5 g na 1 kg soli). Když za několik dní poroste bílá plíseň, černá kůra zčervená. Po 8-10 dnech by měla být celá kůra bílá.
Pokud je plíseň namísto bílé modrá, sýr je příliš kyselý; šedá a chlupatá - sýr není dostatečně kyselý, zachovává příliš mnoho vlhkosti.
Popel skladujte na chladném a suchém místě.