Uzení je způsob, jak obohatit chuť sýra.
Kouř, odpařující kapalinu, přináší na povrch sýra tuk. V kombinaci s kouřem má tuk konzervační vlastnosti - pokud je sýr uchováván v suchu.
Uzení dává sýru zajímavou chuť a krásnou zlatou barvu. (Poznámka: Parafinujeme (voskujeme) sýr až po uzení.)
Klíčovým principem uzení je slabý žár. Sýr by se neměl zahřívat, aby neztratil tuk. Viset by měl v místnosti plné kouře, kde teplota nepřesahuje 4,5 ° C.
Nejlepší druhy dřeva pro uzení jsou dub a jabloň.
Sýr udíme 4 až 6 hodin, některé druhy i jen hodinu nebo dvě.
(Do sýra můžete přidat tekutý kouř - ve fázi mletí nebo při solení. Sýr lze také ponořit do roztoku takového kouře. Na lahvi najdeme pokyny. Osobně ho však nedoporučujeme, protože se jedná o chemický produkt).
Pokud nemáte udírnu, můžete použít následující postup: na kovový podnos položíme navlhčené dřevěné piliny a dáme ho na horké uhlí na dno zahradního grilu. Nad ně, na kovový rošt položíme náš sýr a gril zakryjeme. Kouř volně uniká skrze otvory ve víku grilu. Dbáme na to, aby se sýr příliš nezahříval (nad 32 ° C). Sýr je hotový, pokud má jeho povrch zlatohnědou barvu.