Po sušení může být sýr pokryt parafinem, který zabrání nadměrnému sušení a zpomalí růst plísní během procesu zrání.
Některé sýry, např. Swiss nebo Parmesan, mají silnou přírodní kůži a nejsou parafinovány. I tyto druhy sýrů však mohou být parafinovány, pokud váží 1 kg nebo méně, což jim zabraňuje příliš vyschnout a ztvrdnout.
Před parafinizací vychladíme sýr v lednici několik hodin - díky tomu se parafín lépe lepí.
Parafín zahříváme ve vodní lázni, nejlépe na sporáku vybaveném kuchyňskou digestoří. Páry jsou velmi hořlavé, proto doporučujeme při tavení opatrnost.
Chcete-li zabránit tvorbě nežádoucí plísně, otřete sýr hadříkem navlhčeným octem a vysušte na čistém povrchu.
Naneste parafín na speciální, k tomu určený, kartáč s přírodními štětinami. S každou stranou sýra manipulujeme zvlášť.
Po vysušení parafínu sýr otočíme a zatřeme další stranu.
Parafín velmi rychle schne.
Pro zajištění účinné ochrany sýra by měly být použity dvě tenké vrstvy. Každá následující vrstva může být nanesena okamžitě po vysušení předchozí vrstvy
Dalším způsobem je ponořit sýr (po jedné straně) do parafínu. Pohyb tam a zpět musí být velmi rychlý, aby se předchozí parafinová vrstva neroztavila. Při ponořování buďte velmi opatrní, protože parafín je velmi kluzký. Před nanesením další vrstvy počkejte, než předchozí vrstva zaschne.
Opakované použití parafínu
Parafin je velmi plastický - lze jej snadno oddělit od hotového sýra a může být opakovaně úspěšně použit.