Stanovení začátku koagulačního procesu a jeho koncového času

Syřidlo - enzym, který koaguluje protein. K dispozici ve dvou formách:

  • zvířecí syřidlo pochází z telecího nebo jehněčího žaludku krmeného mateřským mlékem,
  • rostlinné syřidlo - mikrobiologické syřidlo; neobsahuje živočišné bílkoviny

Tvaroh - kompaktnější a hustší konzistence mléka získaná přidáním syřidla. Sraženina obsahuje většinu bílkovin přítomných v mléce a tuku.

 
Pokud si všimneme, kolik času zabere srážení, než začne koagulační proces, můžeme vypočítat čas, který mléko potřebuje ke koagulaci - je to asi 2,5krát delší.

Zde jsou dva způsoby, jak zjistit, zda se vaše mléko začalo srážet:

  • Na povrch mléka jsme dali čisté párátko. Po zahájení koagulace se párátko přestane pohybovat.
  • Kapku vody kápneme na povrch mléka. Pokud spočívá na povrchu nebo se vsakuje jen pomalu, znamená to, že byl zahájen proces koagulace.
nahoru
Shop is in view mode
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper Premium